zad
matthew: | | 1 | |
Dla każdej liczby rzeczywistej b rownanie y = |
| x2 − bx +2 opisuje pewną parabolę. |
| | 2 | |
Wyznacz wszystkie wartości parametru b, dla których wierzchołek paraboli leży nad osią OX.
Zrobiłem tak:
Δ = (−b)
2 − 4 * 2 = b
2 − 4
1) Δ<0 brak m. zer.
b
2 − 4<0
b
2<4
b < 2 ⋀ b < −2
Brak rozw. dla b∊(−
∞, 2) Może ktoś sprawdzić to zadnie Dziękuję
4 sty 22:46
kamil: chyba masz błąd w końcówce, chociaż nie zastanawiałem sie w ogóle nad sensem rozumowania.
będzie od −2 do 2
4 sty 22:54
Eta:
| −b2+4 | |
| >0 ....... dokończ |
| 2 | |
4 sty 22:55
kamil: ale wydaje mi się, że dobrze. parabola będzie leżała nad osią x, bo jej ramiona dla każdego b
są zwrócone do góry, a delta gwarantuje, że nie spotka się z osią x. chociaż o ile dobrze
pamiętam, był jeszcze taki inny wzór na punkt w którym znajduje się jej wierzchołek. ale na
99% dobrze
4 sty 22:56
kamil: o to mi chodziło, pozdrawiam Eta
4 sty 22:57
matthew: −b
2 + 4>0
−b
2> − 4
b
2< 4
b<2 ⋁ b< −2 ....... coś chyba robię źle bo powinno być, że b∊(−2, 2), a tutaj tak nie
jest.....
Wzór kojarzę

, ale nie wiedziałem, ze moze być w tym wypadku potrzebny....
4 sty 23:08
matthew: Mam jeszcze jedno krótkie zadanie...
A i B są takimi zdarzeniami losowymi zawartymi w Ω, ze A⊂B oraz P(A) = 0,3 i P(B) = 0,4.
Oblicz P(A∪B)
Zrobiłem tak:
P(A∩B) = P(A) * P(B)
P(A∩B) = 0,3 * 0,4 = 0,12
P(A∪B) = 0,3 + 0,4 − 0,12 = 0,58
Będę bardzo wdzięczny za sprawdzenie ...
4 sty 23:35
Eta:
nierówność kwadratową rozwiazujemy tak

b
2 −4 <0 => ( b+2)(b −2) <= => b€( −2,2)
4 sty 23:40
matthew: Eta, a możesz sprawdzić to zadanie powyżej....?

Na pewno nie da się tej funkcji kwadratowej przekształcić, tak jak ja zrobiłem...? Może coś
tylko zepsułem ze znakami <, >?
Dzięki za odpowiedzi
4 sty 23:54
matthew: Ponawiam...
5 sty 00:42
Eta:
przecież Ci podałam

b
2<4 rozwiązujemy tak:
b
2 −4 <0 => ( b−2)(b+2) <0 => b€( −2,2)
5 sty 00:47
matthew: Wiem, wiem

Ale mam jeszcze takie zadanie :
A i B są takimi zdarzeniami losowymi zawartymi w Ω, ze A⊂B oraz P(A) = 0,3 i P(B) = 0,4. Oblicz
P(A∪B)
Jest powyżej
5 sty 00:50
Eta:
Nie mogę odczytać tych znaczków
bo u mnie wszystkie są kwadracikami ( nie wiem dlaczego
5 sty 01:01
matthew: ok. trudno....
Jeszcze raz dziekuję za resztę
5 sty 01:04
Eta:
napisz czy tam jest U czy ∩
5 sty 01:06
matthew: A i B są takimi zdarzeniami losowymi zawartymi w Ω, ze A⊂B oraz P(A) = 0,3 i P(B) = 0,4. Oblicz
P(A∪B) W treści zadania jest ∪
5 sty 01:08
Eta:

ponieważ a zawarte w B
to AUB= B
więc P(AUB) = P(B)= 0,4
5 sty 01:14
Eta:
Domyśliłam się i napisałam słownie "zawarte" i "suma"
bo u mnie jest kwadracik i znów taki sam kwadracik
i nie wiem jaki to był znaczek
5 sty 01:16
matthew: aaa juz wiem, no jasne

Dzięki !
A ja mówię Dobranoc...
5 sty 01:17
Eta: 
Dobranoc, miłych snów nie tylko o prawdopodobieństwie
5 sty 01:18