Trygonometria podstawy
bezradny : Wiedząc że sinx + cosx =
1√2 oblicz ile wynosi six * cosx
sin
3x + cos
3x=

24 maj 18:41
ICSP: sinus całkowy ?
24 maj 18:42
bezradny : Pierwsze słyszę co to

Jeśli dobrze zrozumiałem nauczycielkę trzeba tu podziałaś wzorem
skróconego mnożenia
24 maj 18:44
ICSP: | | 1 | |
si n x * cosx = |
| [(sinx + cosx)2 − 1] |
| | 2 | |
sin
3x + cos
3x = (sinx + cosx)[(sinx + cosx)
2 − 3sinxcosx]
24 maj 18:47
Janek191:
| | 1 | |
( sin x + cos x)2 = ( |
| )2 |
| | √2 | |
| | 1 | |
sin2 x +2 sin x*cos x + cos2 x = |
| / − 1 |
| | 2 | |
| | 1 | |
2 sin x* cos x = − |
| / : 2 |
| | 2 | |
24 maj 18:48