ROZWIAŻ RÓWNANIE
ROZWIĄŻ RÓWNANIE: | x+√x2−1 | | x−√x2−1 | |
| + |
| =14 |
| x−√x2−1 | | x+√x2−1 | |
24 maj 18:41
ICSP: | | 1 | |
Po ustaleniu dziedziny. Wystarczy zauwazyć, że x − √x2 − 1 = |
| . I wykonać |
| | x + √x2 − 1 | |
podstawienie t = x +
√x2 − 1
24 maj 18:43
ROZWIĄŻ RÓWNANIE: Proszę, rozpisz normalnie. Nie jestem żadnym kujonem, mam 4 z matematyki, ciezko mi coś takiego
zrozumieć. Nie wiem, o jakim t mówisz. Proszę, rozwiąż to w przystępny sposób
24 maj 18:48
ICSP: Ustal dziedzine.
24 maj 18:48
ROZWIĄŻ RÓWNANIE: jak?
24 maj 18:53
ICSP: Tak jak się ustala w każdym innym przypadku. Mamy pierwiastki oraz ułamki.
24 maj 18:54
ROZWIĄŻ RÓWNANIE: Dlaczego nie możesz napisać normalnie całego rozwiazania?
24 maj 19:00
ICSP: Zazwyczaj nie piszę gotowych rozwiązań

Ktoś inny może Ci je napisać, tylko musisz poczekać
24 maj 19:07
ROZWIĄŻ RÓWNANIE: No proszę
24 maj 19:07
Mila:
Na razie tylko jedno damy zastrzeżenie:
x
2−1≥0
(x−1)*(x+1)≥0
x≤−1 lub x≥1
Sprowadzamy do wspólnego mianownika:
| (x+√x2−1)2+(x−√x2−1)2 | |
| =14⇔ |
| (x−√x2−1)*(x+√x2−1) | |
| (x+√x2−1)2+(x−√x2−1)2 | |
| =14 |
| x2−(x2−1) | |
| x2+2√x2−1+x2−1+x2−2√x2−1+x2−1 | |
| =14⇔ |
| 1 | |
4x
2−2=14
4x
2=16
x
2=4
x=2 lub x=−2
Teraz sprawdź, czy spełnione jest równanie i nie ma zera w żadnym mianowniku.
24 maj 22:49