1) Wykaż, że jeżelii a, b, c są liczbami dodatnimi to
WYKAŻ ŻE JEŻELI: 1) Wykaż, że jeżelii a, b, c są liczbami dodatnimi to (a+b+c)(1/a + 1/b + 1/c) ≥9
2) Wykaż, że jeżeli a, b, c > 0 to (a+b)(a+c)(b+c) ≥ 8abc
24 maj 18:32
irena_1:
1.
x
2+y
2≥2xy
| | 1 | | 1 | | 1 | | a | | a | | b | | b | | c | | c | |
(a+b+c)( |
| + |
| + |
| )=1+ |
| + |
| + |
| +1+ |
| + |
| + |
| +1= |
| | a | | b | | c | | b | | c | | a | | c | | a | | b | |
| | a | | b | | a | | c | | b | | c | |
=3+ |
| + |
| + |
| + |
| + |
| + |
| = |
| | b | | a | | c | | a | | c | | b | |
| | a2+b2 | | a2+c2 | | b2+c2 | | 2ab | | 2ac | | 2bc | |
=3+ |
| + |
| + |
| ≥3+ |
| + |
| + |
| = |
| | ab | | ac | | bc | | ab | | ac | | bc | |
=3+2+2+2=9
24 maj 19:49
irena_1:
2.
(a+b)(a+c)(b+c)=a2b+a2c+ac2+abc+ab2+abc+b2c+bc2=
=2abc+b(a2+c2)+c(a2+b2)+a(b2+c2)≥2abc+b*2ac+c*2ab+a*2bc=8abc
24 maj 19:53
ZBIÓR ROZWIĄZAŃ NIERÓWNOŚCI: DZIĘKUJĘ
24 maj 19:55
jc: Ślicznie
24 maj 20:28