DOWÓD NA PODZIELNOŚĆ
DOWÓD NA PODZIELNOŚĆ: Wykaż, że jeśli p jest liczbą pierwszą większą od 3, to liczba p2 − 7 (p do potęgi drugiej
minus 7) jest podzielna przez 6.
Jestem w 1 klasie liceum, mam takie dodatkowe zadanie, jestem w stanie tylko rozpisać p2−7 na
wzór skróconego mnożenia (p−pierwiastek z 7)(p + pierwiastek z 7)
24 maj 18:16
ICSP: p2 − 7 = (p − 1)(p + 1) − 6
Wystarczy pokazać, że 6 | (p − 1)(p + 1). Istotnie:
Weźmy iloczyn (p − 1)p(p + 1). Jest to iloczyn trzech kolejnych liczb naturalnych. Jak wiadomo
taki iloczyn jest podzielny przez 3! = 6. Ponieważ p jest liczbą pierwszą większą od 3 to p
nie jest podzielne ani przez 3 ani przez 2. Stąd 6 | (p − 1)(p + 1)
24 maj 18:19
DOWÓD NA PODZIELNOŚĆ: Dziękuję
24 maj 18:23
Saizou :
albo tak, każdą liczbę pierwszą (większą od 3) można zapisać w postaci 6k+1 lub 6k−1, zatem
(6k+1)2−7=36k+12k+1−7=6t
(6k−1)2−7=36k−12k+1−7=6l
24 maj 18:29