Równania z parametrem
Ola: Dla jakich wartości parametru m równanie:
−x2+(m−3)x+m+7 = 0
ma dwa różne pierwiastki spełniające warunek:
√x1x2<9 (pierwiastek z x1 razy x2 jest mniejsze od 9)
24 maj 18:15
52: No to jakie warunki ?
24 maj 18:17
24 maj 18:17
52: zef popraw
24 maj 18:18
24 maj 18:21
Ola: Zajmie się ktoś tym zadaniem? Bardzo proszę
24 maj 18:33
24 maj 18:39
52: ax
2+bx+c=0
Warunki:
1
oΔ>0
2
o√x1x2<9
1
ob
2−4ac>0
Podstawiasz, rozwiązujesz i masz
24 maj 18:40
Ola: Ale co podstawiam? Ludzie, litości dla antytalentu
24 maj 18:46
Janek191:
a = − 1 b = m − 3 c = m + 7
24 maj 18:51
Janek191:
Δ = ( m −3)
2 − 4*(−1)*( m + 7) = m
2 − 6 m + 9 + 4 m + 28 = m
2 − 2 m + 37 > 0
Δ
m = 4 − 4*1*37 < 0 i 1 > 0 więc Δ > 0 dla m ∊ ℛ
| c | | m + 7 | |
| = |
| = − m − 7 ≥ 0 ⇒ − m ≥ 7 ⇒ m ≤ − 7 |
| a | | −1 | |
√ − m − 7 < 9 ⇒ − m − 7 < 81 ⇒ − m < 88 ⇒ m > − 88
Dokończ
24 maj 19:02