Dla jakich wartości parametru m równanie ma dwa rózne pierwiastki większe od 1
Darek: Witam, wiem że takie zadanie jest na forum lecz potrzebuję wytłumaczenia, a nie wyniku
dla jakich wartości parametru m równanie
x2 − 2mx + m2 − 1 = 0
ma dwa rózne pierwiastki większe od 1
Z założeń na pewno wynika, że
Δ > 0
m1 > 1
m2 > 1
I mi wyszło coś takiego :
{Δ>0
{m1 + m2 >2
{m1 * m2 >1
I właśnie wiem, że to jest źle i problem leży chyba w ostatnim założeniu.
Dodam, że udało mi się rozwiązać te zadanie licząc swoim sposobem, który jest chyba
niepoprawny(użyłem tam po prostu delty i wszystko się zgadzało wynikowo)
No, ale obliczając poprawnym sposobem dochodzę do sytuacji gdzie:
{m należy do R
{m > 1
{m należy do (−∞,−√2 ∪ (√2,+∞)
A żeby równanie było poprawnie rozwiązane to ostatni warunek zgaduje, że musi być coś takiego
(−∞,−2} ∪ (2,+∞)
Czy dwa górne warunki są prawidłowe oraz jak poprawnie zapisać ostatni warunek?
24 maj 17:51
Darek: dobra już wyczaiłem bazukę
jeżeli ktoś w odległej przyszłości trafił na podobny problem to już piszę wytłumaczenie:
ostatnie założenie musi być takie : {(m1 −1)*(m2 −1) >0
a to dlatego, że m1*m2 nie uwzględnia tego, że m1 i m2 muszą być większe od 1
np. w błędnym założeniu m1 mogłoby wynosić 0,5 ,a m2 − 3. Warunek( m1*m2>1) byłby wtedy
spełniony, jednak nie byłby spełniony warunek z polecenia(m1 i m2 > 1) −> 0,5*3 >1
a w poprawnym byłoby: 0,5 −1 * 3 −1 =
= −0,5 * 2 =
= −1
zaś −1 nie jest większe od 1
24 maj 18:36
Mila:

a=1 ⇔parabola skierowana do góry.
Warunki:
1) Δ>0 (dwa różne pierwiastki)
2) f(1)>0
Wykres może przebiegać np. tak jak na rysunku.
Δ=4m
2−4*(m
2−1)=4⇔m∊R
⋀
f(1)=m
2−2m>0
m*(m−2)>0⇔m<0 lub m>2
⋀
m>0
−−−−−−−−−−−−
m>2
====
24 maj 19:04
andy76sz: Założenia powinny być następujące:
1. Δ>0
2. x1>1
3. x2>0
Zatem z 2 i 3 x1−1>0 i x2−1>0.
Wyróżnienia x1−1>0 i x2−1>0 są dodatnie wtedy i tylko wtedy, gdy ich iloczyn jest dodatni i
suma dodatnia.
Otrzymujemy zatem x1+x2−2>0 i x1x2−(x1+x2)+1>0. Dalej wzory Viete'a.
15 paź 12:25
andy76sz: Oczywiście założenie 3. x2>1. Dalej bez zmian.
15 paź 12:27