rownanie wymierne
6latek : Rozwiaz rownanie z niewiadoma x i przeprowadz dyskusje
| 5x−5m | | 2x−3m | | 3x−2m | |
| − |
| = |
| |
| x2−4m2 | | x2−2mx | | x2+2mx | |
Teraz tak
x
2−4m
2= (x+2m)(x−2m)
x
2−2mx= x(x−2m)
x
2+2mx= x(x+2m)
wiec wspolnym mianownikiem dla lewej strony i prawej bedzie
x(x
2−4m)
=======
Jesli jest dobrze to
| x(5x−5m)−(2x−3m)(x+2m) | | 3x−2m)(x−2m) | |
| = |
| |
| x(x2−4m2 | | x(x2−4m2 | |
Teraz to porzadkujemy
| 5x2−5xm−(2x2+4xm−3mx−6m2 | |
| = U{3x2−6mx−2mx+4m2}{x(x2−4m2) |
| x(x2−4m2 | |
}
| 5x2−2x2−5xm−4xm+3xm+6m2 | | 3x2−8xm+4m2 | |
| = |
| |
| x(x2−4m2 | | x(x2−4m2) | |
3x
2−6xm+6m
2= 3x
2−8xm+4m
2
3x
2−3x
2−6xm+8xm= 4m
2−6m
2
2xm= −2m
2
To powinno byc dobrze .
Tylko jak zwykle problem z dyskusja
24 maj 16:51
Metis: Tak samo jak w poprzednim zadaniu
24 maj 17:04
6latek : Metis 
Ty mi najlepiej napisz to dobrze ?
24 maj 17:05
Metis: Napisałbym 5−latku, ale w tamtym poście źle to zapisałem, potem
Mila mnie poprawiła

Ale to analogiczny przykład do poprzedniego.
24 maj 17:08
6latek : Wysle CI w piątek skan tłumaczenia książki dla Mariusza
czy dasz rade to wstawić tutaj .
24 maj 17:11
Metis: Pewnie
24 maj 17:14
6latek : To dobrze
24 maj 18:11