Cześć, czy mógłby mi ktoś pomóc?
Shayde: Cześć, proszę o zrobienie tego zadania. Nie wiem jak to zrobić.Proszę bardzo o pomoc, nie
jestem geniuszem z matematyki ..
Zadanie.1. Trapez równoramienny ABCD jest opisany na okręgu o promieniu 2√2 cm.Wiedząc, że
przekątna tego trapezu ma długość 2√17, oblicz:
a) długość odcinka łączącego środki ramion trapezu,
b) pole trapezu,
c) długość ramienia trapezu
24 maj 15:34
Janek191:

h = 2 r = 4p[2}
p = 2
√17
Mamy
x
2 + h
2 = p
2
x
2 = 4*17 − 16*2 = 68 − 32 = 36
x = 6
===
I MN I = x = 6
===========
24 maj 15:45
Janek191:
| | a + b | |
b) P = |
| *h = 6*4√2 = 24√2 [j2] |
| | 2 | |
24 maj 15:46
Janek191:
c) 2 c = a + b = 12 ⇒ c = 6
c = I BC I = I AD I
a = I AB I b = I CD I
24 maj 16:00
Shayde: Dziękuję Bardzo za pomoc!

Pozdrawiam
24 maj 16:16