matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wartość funkcji
kika:
w przedziale <0,1> funkcja f(x)= −0,5(x+4)(x−2) przyjmuje największa wartość:
−b
sprawdzam wierzchołek czy należy p=
2a
p= −1 czyli nie należy obliczam więc dla 0 i 1 f(0)=4 f(1)=2,5 czy dobrze
24 maj 11:09
kika:
sorry f max=4 teraz chyba dobrze prawda?
24 maj 11:17
Jerzy:
Dobrze
24 maj 11:25
Janek191:
x
1
+ x
2
− 4 + 2
p =
=
= −1
2
2
24 maj 15:22