Funkcje
Kiki: 1.Funkcja różnowartościowa jest funkcja monotoniczna
2.suma funkcji rosnących jest funkcja rosnąca
Ocen prawdziwość zdań
24 maj 08:39
Jerzy:
Obydwa prawdziwe
24 maj 08:43
Janek191:
Zdania są prawdziwe.
24 maj 08:43
Kiki: A jak wykazać ze to prawda
24 maj 09:19
jc: Pierwsze zdanie jest fałszywe.
Funkcja róznowartościowa nie musi być monotoniczna!
Suma funkcji rosnących jest rosnąca.
Jeśli a <b, to f(a) < f(b) i h(a) < g(b), a wtedy f(a)+h(a) < f(b)+h(b).
24 maj 09:25
Kiki: Jaki kontrprzykład do tego falszu
24 maj 09:26
jc: f(x) = 1/x dla x ≠ 0, f(0) = 0
f(−2) = −1/2, f(−1) = −1, f(0) = 0, f(1) = 1, f(2) = 1/2
−−
Chyba że pytasz o funkcję ciągłą (w zadaniu tego nie było)
na przedziale (dowolnym). Wtedy to pradwa.
24 maj 09:36
yht:
np. ciąg o wzorze ogólnym an=3n2−11n+3, określony dla n∊N+
jest funkcją różnowartościową, ale nie jest monotoniczny w całej swojej dziedzinie
24 maj 09:37
jc: Z n! permutacji liczb od 1 do n, tylko dwie są monotoniczne.
24 maj 09:43
Jerzy:
Istotna jest ciągłość funkcji, o czym napisał jc ,
mozna podac tysiace funkcji róznowartosciowychy( nieciagłych) , które nie są monotoniczne
24 maj 09:45
jc: Nawet dla ciągłych to nieprawda
f(x) = x2 określona na zbiorze [−1,0] ∪ [2,3].
24 maj 09:54
Jerzy:
Nie przesadzaj
jc , równie dobrze mozemy powiedzieć,że funkcja sinus jest różnowartościowa
| | π | |
na przedziale [0, |
| ]  |
| | 2 | |
24 maj 10:03
jc: Funkcja f(x) = x2 określona na zbiorze [−1,0] ∪ [2,3] jest ciągła, różnowartościowa,
ale nie jest monotoniczna.
Sinus na wspomnianym przedziale jest rosnący.
24 maj 10:13
Jerzy:
Dobra... skończmy te akademickie dywagcje...uczeń szkoły średniej ma wiedzieć,
że funkcja f(x) = x2 nie jest różnowartościowa, a f(x) = x3 jest.
Funkcja f(x) = x2 jest monotoniczna w przedziałach , a f(x) = x3 jest monotoniczna
w całej dziedzinie.
24 maj 10:19
jc: Nie ja wymyśliłem zadanie
24 maj 10:26
Jerzy:
24 maj 10:26