matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Trygonometria - mała podpowiedź.
Andrut:
Mam rozwiązać równanie: sin5x+sin3x=sin4x
5x+3x
5x−3x
2sin
cos
=sin4x
2
2
2sin4xcosx=sin4x Mogę teraz podzielić przez sin4x?
24 maj 00:54
Andrut:
Masakra jak o tej porze mózg się wyłącza... 2sin4xcosx−sin4x=0 −−−> sin4x(2cosx−1)=0 sin4x=0 v 2cosx=1
1
4x=kπ v cosx=
2
kπ
π
π
x=
v x=
+2kπ v x=−
+ 2kπ
4
3
3
24 maj 01:00
Janek191:
...., gdzie k − dowolna liczba całkowita
24 maj 06:29