HELP MI PLZ
Pomozcie mi mam zaliczenie : 1.Oblicz szybkość Vo, która należny nadać kulce na nitce o długości l=0,8m, by odchyliła się od
początkowego położenia o 60stopni. Przyjmij ze g=10m/s2
2. Stalowa kula spadła swobodnie z wysokości 3,6m i zderzyła się z podłożem, tracąc przy tym
polowe energii mechanicznej. Przyjmując g=10m/s2 , oblicz:
a) szybkość z która kula odbiła się od podłoża
b) wysokość na którą odskoczyła kula po zderzeniu z podłożem
3. Od skały wznoszącej się nad 50 metrową przepaścią oderwał się głaz o masie 10kg. Oblicz
energie kinetyczna którą miał spadający swobodnie głaz na wysokości 10m nad ziemia (g=10m/s2)
4 sty 22:18
Mateusz:

zad 1 korzystam z odpowiedniej funkcji trygonomotrycznej tu będzie to cos i zapisuje
| | x | |
cosα = |
| z tego równania wyznaczam x x = cosα*l odczytuje z tablic wartosc cos 60o = |
| | l | |
| | 1 | | 1 | | mv2 | |
|
| x = |
| *0,8m = 0,4m wiemy ze Ep = mgx i Ek = |
| oraz wiemy ze |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | mv2 | | m | |
|
| = mgx wyznaczamy z tego równania v => v2 = 2gx/√ v = √2gx = √8 |
| => |
| | 2 | | s | |
| | m | |
wyłączam czynnik przed znak √ √8 = √4*2 = √4*√2 = 2√2 |
|
|
| | s | |
| | mv2 | | mv2 | |
zad 3 Ep = mgH=mgh + |
| gdzie Ek = |
| => Ek = mg(H−h) => wyłączam wspólny |
| | 2 | | 2 | |
czynnik mg pred nawias podstaw do wzoru i oblicz gdzie H = 50m h = 10 m
5 sty 13:35