kondensator
😭😭😭😭: Płaski kondensator powietrzny składa się z dwóch płytek o powierzchni S = 200cm2 każda,
znajdujących się w odległości l = 0,3 cm jedna od drugiej. Jaką pracę należy wykonać, aby
zwiększyć odległość między okładkami do l2 = 0,5 cm? Zadanie rozwiąż dla dwóch przypadków: a)
Kondensator ładujemy do U0 = 600 V i odłączamy od baterii. b) Kondensator pozostaje przez cały
czas podłączony do baterii, podtrzymującej stałą różnicę potencjałów U0 = 600 V.
23 maj 22:18
g: Trzeba pożonglować trzema wzorami:
| | ε0S | |
C = |
| − pojemność kondensatora płaskiego powietrznego |
| | d | |
| | 1 | |
E = |
| CU2 − energia zmagazynowana w kondensatorze |
| | 2 | |
Q = CU − ładunek zgromadzony w kondensatorze
a) Q się nie zmienia,
b) U się nie zmienia.
23 maj 23:26