Wartości - funkcja homograficzna
hedwisia: Funkcja F(x) = −2x+3/x+1, gdzie x jest liczbą całkowitą różną od −1, przyjmuje
wartość będącą liczbą całkowitą tylko dla:
A) jednego argumentu
B) dwóch argumentów
C) trzech argumentów
D) czterech argumentów
23 maj 21:38
6latek : | −2x+3 | | −2(x+1)+5 | | 5 | |
| = |
| = −2+ |
| |
| x+1 | | x+1 | | x+1 | |
| | 5 | |
Teraz |
| musi byc liczba calkowita wiec x= ? |
| | x+1 | |
23 maj 21:45
Janek191:
x = 0 lub x = 4 lub x = − 2 lub x = − 6
Odp. D
24 maj 06:39