Niezależność i Korelacja rozkładu łącznego
Studentir2252: Witam.
Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania. Siedzę nad nim i w ogóle nie wiem jak to
zrobić...
Rozkład łączny zmiennych losowych X i Y jest następujący:
pX,Y (x, y) ={ 1/3 jeśli (x, y) = (0, 1), (1, 0), (2, 1),
0 w przeciwnym razie.
(a) Czy zmienne X i Y są niezależne?
(b) Czy zmienne X i Y są nieskorelowane?
Bardzo proszę o rozjaśnienie i z góry dziekuje!
23 maj 20:23
g:
a) Zmienne są niezależne jeśli P(X|Y) nie zależy od Y i P(Y|X) nie zależy od X.
Kontrprzykład: P(X=0|Y=1)=1/2, ale P(X=0|Y=0)=0.
Nie są niezależne.
b) Są nieskorelowane gdy ich kowariancja jest zerowa.
X0 = 1/3 * 0 + 1/3 * 1 + 1/3 * 2 = 1 (wartość średnia X)
Y0 = 1/3 * 1 + 1/3 * 0 + 1/3 * 1 = 2/3 (wartość średnia Y)
cov = 1/3 * (0−X0)(1−Y0) + 1/3 * (1−X0)(0−Y0) + 1/3 * (2−X0)(1−Y0) =
= 1/3 * ((−1)*1/3 + 0 + 1*1/3) = 0
Są nieskorelowane.
To zadanie to przykład na to, że brak korelacji nie musi oznaczać niezależności.
23 maj 23:57
Studentir2252: Dziękuje bardzo bro.
Ratujesz.
24 maj 11:43