3 pochodne cząstkowe pierwszego rzędu.
kualbipa: Witam! Mam zadanie:
Obliczyć pochodne cząstkowe pierwszego rzędu.
a.) z= xy+x/y
b.) z= exy
c.) z= ln(x+ln y)
Czy ktoś by mógł wytłumaczyć mi jak zrobić te zadania? I rozwiązać no.
23 maj 20:18
52: Pierwsze to musisz wiedzieć po czym jest ta pochodna...
23 maj 20:19
azeta: pochodne cząstkowe to nic innego jak różniczkowane po określonej zmiennej.
dla przykładu f(x,y)=xy
to f'x=y a f'y=x, różniczkując po 'x' drugą zmienną (czy którąkolwiek inną) traktujesz jako
stałą, itd
23 maj 20:23
kualbipa: Czyli rozumując dla przykładu
a.)
z=xy+x/y
f`(po x) = 1*y+1/y= y+1/y
f` (po y) = x*1+x/1 = x+x/1 ?
23 maj 20:36
azeta: f'
x jest ok, ale f'
y niestety nie −
| | x | | 1 | | x | |
f'y=(xy+ |
| )'=x+x*(y−1)'=x+x*(− |
| )=x− |
| |
| | y | | y2 | | y2 | |
musisz powtórzyć (lub się nauczyć

) podstawowe wzory na pochodne

są w zakładce po lewej
23 maj 20:45