Pomógłby mi kotś? Nie mam już siły do tego zadania...
Andrzej: | x+3 | | x2 | | x−3 | |
| +1 = |
| − |
| |
| x+2 | | x2−4 | | 2−x | |
Wydaje sie byc proste..., robie to juz chyba 10 raz i ciagle mi nie wychodzi... rowanie ma byc
sprzeczne
6latek : zalozenie
x+2≠0 to x≠−2
x
2−4≠0 to x≠2 i x≠−2
2−x≠0 to x≠2
Najpierw zapiszmy lewa strone
| x+3 | | x+3 | | x+2 | | x+3+x+2 | | 2x+5 | |
| +1= |
| + |
| = |
| = |
| |
| x+2 | | x+2 | | x+2 | | x+2 | | x+2 | |
==============
Teraz strona prawa
wiemy ze x
2−4= (x+2)(x−2) w drugim wyrażenie mamy 2−x a powinno być x−2 żeby x
2−4 był
wspólnym mianownikiem
wiec zapiszmy tak 2−x= −(x−2)
| x2 | | x−3 | | x2 | | (x−3)(x+2) | |
| − |
| = |
| + |
| |
| x2−4 | | −(x−2) | | x2−4 | | x2−4 | |
| x2+(x−3)(x+2) | |
| = policz |
| x2−4 | |
Muszs etez zaraz zajac się swoim zadaniem