rownanie wymierne
6latek : Rozwiaz równanie z newiadoma x . Przeprowadz dyskusje
| x | | p | | x2−5p2 | |
| − |
| = |
| |
| x+p | | x−p | | x2−p2 | |
| x(x−p)−p(x+p) | | x2−5p2 | |
| = |
| |
| x2−p2 | | x2−p2 | |
| x2−px−px−p2 | | x2−5p2 | |
| = |
| |
| x2−p2 | | x2−p2 | |
x
2−2px−p
2= x
2−5p
2
−2px= −4p
2
2px= 4p
2
x= 2p
Jaka tutaj będzie dyskusja tego równania ?
23 maj 19:14
6latek : czy należy zrobić jakies zalozenia na początku ?
jeśli tak to jakie ?
23 maj 19:21
6latek :
23 maj 19:37
Ajtek:
Cześć, na dzień dobry wyznaczyłbym dziedzinę.
23 maj 19:41
6latek : Czesc

nbo to tak x≠p ix≠−p
23 maj 19:44
Ajtek:
Okej, teraz kminię o co chodzi z tą dyskusją.
23 maj 19:46
6latek : Mam tak
Dla p≠0 x=2p dla p=0 równanie spełnione dla każdego x≠0
O ile p≠0 x=2p to rozumiem o tyle p=0 równanie spełnione dla każdego x≠0 już nie . Gdzie
ten warunek należy sprawdzić
23 maj 20:11
6latek : Sprawdzic w równaniu wyjściowym ?
23 maj 20:13
Ajtek:
Szczerze, też tego nie ogarniam.
23 maj 20:15
6latek : To w takim razie to zostawmy .
23 maj 20:18
Ajtek:
Może ktoś zerknie i wyłoży o co chodzi

.
23 maj 20:39
6latek : Może później pojawi się
Mila albo
janek191 wroci z korepetycji
23 maj 20:41
Metis: Może tak:
1 rozwiązanie gdy p∊R−{0}
Brak rozwiązań gdy p=0
23 maj 20:46
Metis: W sumie ja tutaj nie widzę jakiejś zawiłości.
Jeśli p=0 to w mianowniku mamy x, które nie może być 0 , x≠0 czyli brak rozwiązania dla p=0
Dla pozostałych wartości p mamy 1 rozwiązanie.
23 maj 20:51
6latek : Metis 
Jeśli p=0 i wstawimy to do równania wyjściowego to dostaniemy
1−0=1 czyli 1=1
23 maj 21:02
6latek : Musze to rozkimac sam . Ale już nie dzisiaj
23 maj 21:04
Metis: Hmm może i masz rację

Poczekamy na eksperta

Dziś przyszły mi moje książki, mam lekturę na najbliższy miesiąc.
A niemiecki zdałem na 93
23 maj 21:07
Metis: Zauważ jednak, że jeśli p=0 to x≠0
23 maj 21:10
6latek : To gratulacje

Co zamowiles sobie ?
23 maj 21:14
23 maj 21:18
Metis: Czym zajmuje się teoria liczb, co wiemy a czego nie wiemy o liczbach pierwszych i liczby
trójkątne
23 maj 21:19
Mila:
1) p=0 i x≠0 jest rozwiązanie, każda liczba x≠0 spełnia równanie
sprawdzasz wyjściowe równanie.
23 maj 21:22
23 maj 21:25
Metis: Milu dziękuję
23 maj 21:30
23 maj 21:32
6latek : Ciekawe ksiazki
Ta o liczbach trojkatnych polecal Bogdan
23 maj 21:36