Figury na płaszczyźnie
Mariusz: Witam , potrzebuję pomocy z:
1.Odległość między środkami 2 okręgów wynosi 15cm. Promienie tych okręgów maja 25cm i 8cm .
Stad wynika, że
a) sa styczne zewnetrznie
b)sa styczne wewnetrznie
c) są rozłączne
d) Przecinaja się
23 maj 17:46
Janek191:
Odp. c
23 maj 17:47
Mariusz: A dlaczego c? Przecież wydaje mi się , że będzie jeden w drugim .. Mógłbym prosić o
wytłumaczenie?.
23 maj 17:50
6latek : AB=15
r1=25
r2= 8
1) okręgi przecinaj się
|r1−r2|<|AB|<r1+r2
AB<25+8
15<33 nie prawda
AB>|r1−r−2|
15>17 nie prawda
2 okrego stycznie zewnatrznie
AB= r1+r−2
15= 33 nie prawda
Okregi stycznie wewnętrznie
AB=|r1−r2|
15= 17 nie prawda
Okregi rozlaczne wewnętrznie AB<|r1−r2|
15<|17| to 15<17 prawda
Sprawdz sobie dla trenigu reszte przypadkow
23 maj 18:11