DZIĘKUJĘ
PJ: ZAD1
Na ile sposobów można umieścić 16 jednakowych piłek w czterech różnych pudełkach?
− N(16, 4)
− N(19, 3)
− 4! 16!
− 16!
ZAD2
Zawodnikom przydzielono kolejne numery od 1 do n. Ilu jest zawodników, jeśli numery startowe
możemy przydzielić na 5040 sposobów?
−7
−6
−5
−9
ZAD3
Na ile sposobów można umieścić 20 identycznych zapałek w trzech pudełkach? N(n,k) oznacza
współczynnik dwumianowy Newtona.
−231
−20
−70
−N(20, 3)
23 maj 17:01
Mila:
1)
x
1+x
2+x
3+x
4=16 gdzie x
i∊zbioru liczb całkowitych nieujemnych
Liczba rozwiązań:
23 maj 17:50
Mila:
2)
Każdemu zawodnikowi przyporządkowujemy dokładnie jeden numer.
f: {x1,x2,x3,...xn}→{1,2,3,...,n}
7!=7*6*5*4*3*2*1=5040
jest 7 zawodników
23 maj 18:07
Mila:
3) Jeżeli pudełka różne
x
1+x
2+x
3=20
23 maj 18:42