rownania wymierne
6latek : Rozwiaz rownania z niewiadoma x . Przeprowadz dyskusje
Bedzie troche tych rownan ale bede wstawial po kolei
| | m | | 1 | | 1 | |
a) |
| + |
| = |
| |
| | mx+1 | | mx−1 | | 1−m2x2 | |
| m(mx−1)+mx+1 | | 1 | |
| = |
| |
| m2x2−1 | | 1−m2x2 | |
| m2x−m+mx+1 | | 1 | |
| = |
| |
| m2x2−1 | | 1−m2x2 | |
Moge to teraz zapisac tak
| m2x−m+mx+1 | | −1 | |
| = |
| |
| m2x2−1 | | m2x2−1 | |
Dalej nie wiem
23 maj 16:59
Janek191:
Założenia dla mianownika
oraz porównaj liczniki
m2 x − m + m x + 1 = − 1
23 maj 17:09
Janek191:
( m
2 + m) x = m − 2
| | m − 2 | |
x = |
| dla m ≠ 0 i m ≠ −1 |
| | m2 + m | |
23 maj 17:13
6latek : czyli
mx≠−1 i mx≠1 i m
2x
2≠1
Porownuje liczniki bo mam jednakowe mianowniki tak ?
m
2x+mx= m−2
x(m
2+m)= m−2
Teraz jak zrobic dyskusje
23 maj 17:15
6latek : Teraz porownujemy mianownik kiedy sie zeruje
czyli dla m=0 lub m=−1 rownanie nie ma pierwiastka
| | 1 | |
W odpowiedzi mam jescze ze dla m= |
| tez nie ma pierwiastka |
| | 2 | |
23 maj 17:20
Janek191:
Dla m = 0 równanie sprzeczne
bo 0 − 1 = 1
23 maj 17:21
Janek191:
Dla m = − 1 też równanie sprzeczne
23 maj 17:24
6latek : Janek 191 powoli dobrze ?
Dla m=0
| | 0−2 | |
mam tak |
| mam niedozwolone dzielenie przez 0 |
| | 02+0 | |
To samo dla m=−1 tez dostaje niedozwolone dzielenie przez 0
Teraz dlaczego to m=0 lub m=−1 wstawiasz do rownnaia wyjsciowego skoro juz wiemy ze nie
spelniaja rownania ?
23 maj 17:30
Janek191:
Dla m ≠ 0 i m ≠ − 1
równanie ma rozwiązanie
================
23 maj 17:38
6latek : Nie wiem dlaczego tak mam w odpowiedzi.
W drugiej ksiazce tak samo jest
23 maj 17:42
Janek191:
| | 1 | |
Sprawdzałeś ? Mnie wyszło, że dla m = |
| jest x = − 1 |
| | 2 | |
23 maj 17:45
6latek : Widocznie blad jest .
na razie dzieki
23 maj 17:54
Janek191:
Spadam, bo dzwoniła pani, bym przyjechał na korepetycje.
23 maj 17:56
6latek : To ucaluj ja ode mnie tez
23 maj 17:58
Janek191:
Nie będzie całowania, bo ma męża
23 maj 17:59