zadania semestralne z lo1
Rafał: Witam, potrzebuje małej pomocy z tymi zadaniami. Nie pamiętam tych zadań z lekcji. Czy jest
ktoś w stanie rozwiązać chociaż z 6 zadań. Chyba, że ktoś może od razu 10. Bardzo był bym
wdzięczny

Odp proszę kierować najlepiej na pw. Z góry dziękuje

Bardzo mi na tym zależy bo muszę to
oddać w środę rano do sprawdzenia.
http://wstaw.org/w/3WXW/
23 maj 16:32
Janek191:

z.1
f(x) = − 3 x − 7,5
Punkt przecięcia z osią OX
x = 0 więc f(0) = − 3*0 − 7,5 = − 7,5
A = ( 0 ; − 7,5)
===========
Punkt przecięcia z osią OY
y = − 3 x − 7,5
0 = − 3 x − 7,5
3 x = − 7,5
x = − 2,5
B = ( −2,5; 0)
==========
P = 0,5* I BC I* I AC I = 0,5 *( 0 − (−2,5))*(0 − (−7.5)) = 0,5*2,5*7,5 = 9,375 [j
2]
23 maj 16:56
6latek : Jedynie z zadaniem nr 10 mozesz miec problem
Reszta zadan to podstawa .
Jak chcesz potem w drugiej klasie liczyc trudniejszse rzeczy ?
23 maj 17:03
Janek191:

z.2
x − y = − 5 ⇒ y = x + 5
2 x + y = − 4
−−−−−−−−−− dodajemy stronami
3 x = − 9 / : 3
x = − 3
=====
y = x + 5
y = − 3 + 5
y = 2
====
Odp. x = − 3, y = 2
===============
Graficznie:
x − y = − 5 ⇒ y = x + 5
x = 0 to y = 0 + 5 = 5
A = ( 0, 5)
x = − 5 to y = − 5 + 5 = 0
B = ( − 5, 0)
Rysujemy prostą AB
2 x + y = − 4 ⇒ y = − 2 x − 4
x = 0 to y = −2*0 − 4 = − 4
C = (0, − 4)
x = − 2 to y = − 2*(−2) − 4 = 0
D = ( − 2, 0)
Rysujemy prosta CD
Punkt wspólny tych prostych P = ( − 3, 2)
===============================
23 maj 17:06
6latek : Dzien dobry
Janek191 
Pozdrawiam
czasami tez zadaj pytanie .
Jesli mozez spojrz na moj post z rownaniem
23 maj 17:09
Rafał: z zadaniami z lekcji nie mam problemu. Tylko ucze nie zaocznie i matematyke mialem miesiac temu
z tymi cwiczeniami. Gdy slucham to nie mam z tym zadnych problemow. Moja ocena z matmy to 3, 4
na te pierwsze polrocze. Po prostu zapomniałem jak zacząc liczenie
23 maj 17:35
23 maj 17:38
Rafał: np ten przykład P = 0,5* I BC I* I AC I = 0,5 *( 0 − (−2,5))*(0 − (−7.5)) = 0,5*2,5*7,5 = 9,375
[j2 moj kolega zapisal troche inaczej i nie wiem czy ma dobrze moge podesłac scan
http://wstaw.org/w/3WY5/
23 maj 17:48
Janek191:
Tam nie obliczono pola
23 maj 17:49
23 maj 17:50
6latek : x
2−49=0
Jest to rownanie kwadratowe niezupelne
Korzystamy z e wzoru a
2−b
2= (a+b)(a−b)
x
2−49=0 ⇒(x+7)(x−7)=0 ⇒x+7=0 tox= .... lub x−7=0 to x=....
Nastepne rownanie
x
2−8x=0
Tez jest niezupelne i nie liczymy delty tylko x przed nawias
x(x−8)=0 ⇒x=0 lub x−8=0 to x= ...
3x
2+5x+1 (rownanie zupelne
Liczymy delte
Δ= 25−4*3*1= 13
√Δ=
√13
licz x
2
23 maj 17:51
Janek191:
I BC I = xC − xB
I AC I = yC − yA
23 maj 17:52
Janek191:
Może tak być jak z 17.50
23 maj 17:54
Rafał: napisze zad 2czy jest dobrze
P (−3,−1) l: y =−4x−3 a = 1/2
y= ax+b b= 1/2
−1 =1/2*(−3)+b
−1= −1,5+b
b= −1+1,5
b= 0,5 = 1/2 ? ? ?
y= ax+b −−−> y= 1/2x+1/2= 1
23 maj 18:13
6latek :

| | 1 | | 1 | |
Oprocz tego ze jest zle to powiedz mi jakim cudem |
| x+ |
| =1 ? |
| | 2 | | 2 | |
masz prosta y=−4x−3
Masz napisac równanie prostej prostopalej do niej i przechodzącej przez punkt P
Naszkicujmy sobie ta sytuacje
Czarna to y=−4x+3
szukamy równania prostej czerwonej która jest prostopadle do czarnej i przechodzi przez punkt
P
Warunek prostopadlosci dwóch prostych jest taki
a*a
1= −1
a= =−4 ( to wspolczynnik kierunkowy prostej y=−4x−3
Wyliczany wspolczynnik kierunkowy a
1 prostej czerownej
Prosta czerwona będzie miała takie równanie w postaci kierunkowej
podstaw wspolrzedne punktu P do tego rownnaia i wylicz b
23 maj 18:24
Rafał: wielkie dzieki
23 maj 18:28
Rafał: czyli jak policze w ten sposób
y= a =1/4
y= 1/4x+b
−1=1/4*(−3)+b
−1= −3/4+b/+3/4
b= −4/4 + 3/4
b= 1/4 y=1/4x−1/4
teraz dobrze?
23 maj 18:58
23 maj 19:43
23 maj 19:47