programowanie c++
Henderson: programowanie C++
napisz program który prosi użytkownika o wpisanie wyniku sprintu na 100 metrów
a następnie wypisze podane czasy wraz z obliczona średnią.
Do przechowywania wczytanych danych użyj klasy array.
Umiem to zrobić z tablica wbudowana ,ale nie wiem co to klasa array.
Proszę o rozwiązanie zadania z krótkim komentarzem bo autor książki
mało powiedział o klasach i ledwie wspomniał o klasie array żebym mógł to wykonać.
23 maj 14:01
Henderson: z tablicami to proste
#include <iostream>
int main()
{
using namespace std;
cout << "Podaj trzy wyniki sprintu na 100 m." << endl;
double sprint[3];
cout << "Wynik nr 1: ";
cin >> sprint[0];
cout << "Wynik nr 2: ";
cin >> sprint[1];
cout << "Wynik nr 3: ";
cin >> sprint[2];
cout << "Czas nr 1: " << sprint[0] << endl;
cout << "Czas nr 2: " << sprint[1] << endl;
cout << "Czas nr 3: " << sprint[2] << endl << endl;
double srednia;
srednia = (sprint[0] + sprint[1] + sprint[2]) / 3;
cout << "Srednia czasow wynosi: " << srednia << endl;
return 0;
}
23 maj 14:02
serv: Zajrzyj do dokumentacji, naucz się z niej korzystać chcąc zostać programistą to kluczowa
umiejętność− korzystanie z manuali, dokumentacji itp
23 maj 15:19
Henderson: #include <iostream>
#include <array>
int main(void) {
const int NUMOFTIMES = 3;
float averagetime = 0.0;
std::array<int, NUMOFTIMES> racetimes;
for (int i = 0; i < NUMOFTIMES; i++) {
std::cout << "Enter time " << i+1 << ":\n";
std::cin >> racetimes[i];
std::cin.get();
}
for (int i = 0; i < NUMOFTIMES; i++) {
std::cout << "Time " << i+1 << " = " << racetimes[i] << std::endl;
averagetime += racetimes[i];
}
averagetime /= NUMOFTIMES;
std::cout << "Average time = " << averagetime << std::endl;
return 0;
}
25 maj 14:06
25 maj 21:59
jakubs: std::array<int, NUMOFTIMES> racetimes;
Dlaczego int ?
Zobacz mój post wyżej.
25 maj 22:04
Henderson: ok już łapie o co chodzi, a co polecacie dalej po Stephen Prata C++ 6 edycja i Jerzy Grębosz
symfonia C++, dodam że znam angielski odpowiednio dobrze żeby czytać książki z programowania
chciałbym programować typowo pod Windowsa i chciałbym nauczyć się jak napisać program
który ma proste środowisko graficzne z guzikami w które można kliknąć np kalkulator itd.
Książki mogę dostać na informit.com. Później po nauczeniu się C++ w stopniu dostatecznym
chciałbym zająć
się programowaniem WWW. I tutaj już nie wiem od czego mógłbym zacząć się uczyć, może ktoś
doradzi
może visual basic.NET albo C# jak myślicie i co polecacie zrobić?
9 cze 16:09
Dziadek Mróz:
ASP.NET
10 cze 10:22