matematykaszkolna.pl
programowanie c++ Henderson: programowanie C++ napisz program który prosi użytkownika o wpisanie wyniku sprintu na 100 metrów a następnie wypisze podane czasy wraz z obliczona średnią. Do przechowywania wczytanych danych użyj klasy array. Umiem to zrobić z tablica wbudowana ,ale nie wiem co to klasa array. Proszę o rozwiązanie zadania z krótkim komentarzem bo autor książki mało powiedział o klasach i ledwie wspomniał o klasie array żebym mógł to wykonać.
23 maj 14:01
Henderson: z tablicami to proste #include <iostream> int main() { using namespace std; cout << "Podaj trzy wyniki sprintu na 100 m." << endl; double sprint[3]; cout << "Wynik nr 1: "; cin >> sprint[0]; cout << "Wynik nr 2: "; cin >> sprint[1]; cout << "Wynik nr 3: "; cin >> sprint[2]; cout << "Czas nr 1: " << sprint[0] << endl; cout << "Czas nr 2: " << sprint[1] << endl; cout << "Czas nr 3: " << sprint[2] << endl << endl; double srednia; srednia = (sprint[0] + sprint[1] + sprint[2]) / 3; cout << "Srednia czasow wynosi: " << srednia << endl; return 0; }
23 maj 14:02
serv: Zajrzyj do dokumentacji, naucz się z niej korzystać chcąc zostać programistą to kluczowa umiejętność− korzystanie z manuali, dokumentacji itp
23 maj 15:19
Henderson: #include <iostream> #include <array> int main(void) { const int NUMOFTIMES = 3; float averagetime = 0.0; std::array<int, NUMOFTIMES> racetimes; for (int i = 0; i < NUMOFTIMES; i++) { std::cout << "Enter time " << i+1 << ":\n"; std::cin >> racetimes[i]; std::cin.get(); } for (int i = 0; i < NUMOFTIMES; i++) { std::cout << "Time " << i+1 << " = " << racetimes[i] << std::endl; averagetime += racetimes[i]; } averagetime /= NUMOFTIMES; std::cout << "Average time = " << averagetime << std::endl; return 0; }
25 maj 14:06
jakubs: http://www.cplusplus.com/reference/array/array/ Korzystanie z dokumentacji to podstawa emotka Musisz się tego nauczyć.
25 maj 21:59
jakubs: std::array<int, NUMOFTIMES> racetimes; Dlaczego int ? Zobacz mój post wyżej.
25 maj 22:04
Henderson: ok już łapie o co chodzi, a co polecacie dalej po Stephen Prata C++ 6 edycja i Jerzy Grębosz symfonia C++, dodam że znam angielski odpowiednio dobrze żeby czytać książki z programowania chciałbym programować typowo pod Windowsa i chciałbym nauczyć się jak napisać program który ma proste środowisko graficzne z guzikami w które można kliknąć np kalkulator itd. Książki mogę dostać na informit.com. Później po nauczeniu się C++ w stopniu dostatecznym chciałbym zająć się programowaniem WWW. I tutaj już nie wiem od czego mógłbym zacząć się uczyć, może ktoś doradzi może visual basic.NET albo C# jak myślicie i co polecacie zrobić?
9 cze 16:09
Dziadek Mróz: ASP.NET
10 cze 10:22