matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
sin^4α+cos^2α=sin^2α+cos^4α // cos2α=U{1}{8} oblicz cos α.
Arkeyo:
Witam ,mam do zrobienia 2 zadanka i niemam pojęcia jak się za nie zabrać, prosze o pomoc. 1.Udowodnij ,ze dla każdego kata ostrego α zachodzi rownosc sin
4
α+cos
2
α=sin
2
α+cos
4
α
1
2.Wiedziac, α jest katem ostrym oraz ze cos2α=
oblicz cos α.
8
23 maj 13:34
Jerzy:
1) ⇔ sin
4
α − cos
4
α = sin
2
α − cos
2
α ⇔ (sin
2
α + cos
2
α)(sin
2
α − cos
2
α) ⇔ 1*(sin
2
α − cos
2
α) = sin
2
α − cos
2
α) , czyli: L = P
23 maj 13:51
Jerzy:
1
1
2) ⇔ cos
2
α − sin
2
α =
⇔ cos
2
α − ( 1 − cos
2
α) =
⇔
8
8
1
9
⇔ 2cos
2
α =
+ 1 ⇔ cos
2
α =
... i dalej sam/a
8
16
23 maj 13:53
Arkeyo:
Dziekuje bardzo
23 maj 13:56