przestrzeń zupełna ϱ(x,y)=|x^2-y^2|
kasia: czy przestrzeń (X,ϱ) gdzie X=[0,+∞) a metryka określona jest wzorem ϱ(x,y)=|x2−y2| jest
przestrzenią zupełną?
23 maj 11:00
wredulus_pospolitus:
No to Kasiu ... pytanie podstawowe ... 'co to jest przestrzeń zupełna?'
Jeżeli tego nie wiesz ... to nic tu po nas
23 maj 14:09
kasia: znam definicję przestrzeni zupełnej, jest to przestrzeń w której dowolny ciąg spełniający
warunek Cauchy'ego w tej przestrzeni jest zbieżny w tej przestrzeni.
Ale to by było na tyle, nie mam pomysłu jak zacząć dowód tego, zupełna ona jest ale jak to
wykazać?
23 maj 23:37
jc: xn ciąg Cauchyego w metryce ϱ.
xn2 ciąg Cauchyego w zwykłej metryce.
xn2 →a2 w zwykłej metryce, a≥0.
xn →a w zwykłej metryce, pamiętamy, że xn ≥ 0.
ϱ(xn, a) →0
xn →a w metryce ϱ.
23 maj 23:57
Janek: znalazłem podobne zadanie, czy mógł by ktoś to dokładnie rozpisać? nie widzę tego...
13 cze 23:03
Janek: potrafię udowodnić, że nie jest to przestrzeń metryczna ale z zupełnością mam kłopoty..
13 cze 23:55