matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pochodna cząstkowa
scxez:
Witam, potrzebuje rozwiązania/pomocy a) obliczyć pochodną cząstkową 1 rzędu f(x,y) = 2x
3
y − x
2
*y
2
+ ln(xy) b) 2 rzędu f(x,y) = ln(x
2
y)
23 maj 00:00
Janek191:
a)
y
1
f '
x
( x, y) = 6 x
2
*y − 2 x*y
2
+
= 6 x
2
*y − 2 x*y
2
+
x*y
x
1
f '
y
(x, y) = 2 x
3
− 2 x
2
*y +
y
b) f(x,y) = ln ( x
2
y)
2x*y
2
f '
x
(x, y) =
=
x
2
*y
x
x
2
1
f '
y
(x, y) =
=
x
2
y
y
więc
2
f "
xx
(x,y) = −
x
2
f "
xy
(x, y) = 0 f "
yx
(x,y) = 0
1
f "
yy
(x, y) = −
y
2
23 maj 07:19