Wymiar przestrzeni
cvde24: Dla jakich wartości parametru p zachodzi równość: p=dim(lin{(1,p,−1,2), (3,1,1,−2),
(5,5,−1,p)})
22 maj 21:55
g:
W rachubę wchodzą wartości p = 1, 2, lub 3. O wymiarze przestrzeni decyduje rząd
macierzy
Macierz [3x4]:
1 p −1 2
3 1 1 −2
5 5 −1 p
Trzeba wyznaczyć rząd tej macierzy w funkcji p. W tym celu należy policzyć cztery wyznaczniki
macierzy kwadratowych powstałych przez usuniecie jednej z kolumn. Każdy z tych wyznaczników
będzie funkcją p − trzeba wyznaczyć p dla którego wyznacznik się zeruje, przy czym
interesują nas tylko p=1, 2, lub 3.
Policzyłem to i wyszło, że dla p=3 żaden się nie zeruje, więc dla p = 3 rząd = 3. Właściwie
wystarczyło by żeby tylko jeden się nie zerował.
Dla p = 2 każdy wyznacznik się zeruje, wiec dla p = 2 rząd < 3, ale jeszcze nie wiadomo
czy =2 czy =1. Żeby to stwierdzić trzeba liczyć wyznaczniki macierzy [2x2]. Gołym okiem
widać że na pewno niektóre z nich są zawsze niezerowe, np. 3 1 / 5 5. W takim razie
dla p = 2 rząd = 2.
Ostatecznie p = 3 lub 2.
23 maj 16:36