f. kwadrat
Tomasz: Znajdź współczynnik a funkcji f(x)= ax2−6x−3 wiedząc, że zbiorem jej wartości jest <−6, ∞)
22 maj 21:42
Janek191:
f(x) = a x
2 − 6 x − 3
ZW = < − 6, +
∞), więc q = − 6
Δ = 36 − 4*a*(−3) = 36 + 12 a
| | − Δ | | − 36 − 12 a | |
q = |
| = |
| = − 6 ⇔ − 36 − 12 a = −6*4a = − 24 a |
| | 4 a | | 4 a | |
12 a = 36
a = 3
=====
q = f(p) = f(1) = 3*1
2 − 6*1 − 3 = − 6
22 maj 21:47
6latek : Ciekawe czy tez nazwie Cie geniuszsem
22 maj 21:49
Eta:
| | 9 | | 18 | | 9 | |
f(p)=q ⇒ |
| − |
| −3=−6 ⇒ − |
| =−3 ⇒ a=3 |
| | a | | a | | a | |
i po ptokach
22 maj 22:08