Dowód przez indykcje. Suma Naprzemienna dwumianu.
Wiciorny: | | | |
Udowonij, że ∑ (−1)k * | =−1 dla k=1 do n. |
| | |
Nie mam wgl. pomysłu, jak sobie poradzić z tym (−1)
k, próbowałem coś z pokoroju dodania n+1
składnika
ale (−1)
n+1 też nie wiem jakby rozbić.
Z góry dzięki za pomoc
22 maj 21:38
g: Przypomnij sobie wzór na potegowanie sumy (już to raz pisałem).
| | | |
(1 − 1)n = ∑k=0n | 1n−k (−1)k |
| | |
22 maj 22:15
Wiciorny: tylko to się tyczyło innego zadania, tutaj tego wgl już nie widzę.
22 maj 22:16
g: Jak to nie widzisz. (1−1)
n = 0, 1
n−k = 1. Jak to wstawisz to dostajesz Twój wzór, ale
różniący się tylko zakresem sumowania − u Ciebie jest k=1 do n, u mnie k=0 do n.
Z tej różnicy wynika wynik −1, czyli minus pierwszy element sumy dla k=0.
22 maj 22:34
Wiciorny: no tak, ale czy w ten sposób dowodzimy że zachodzi dla każdego n? tzn dla n+1,,,, ?
23 maj 00:36