funkcja kwadratowa
Michał: wyznacz równanie funkcji kwadratowej której wierzchołek ma współrzędne (3,−3) a jednym
z miejsc zerowych jest 4,. Proszę o pomoc
22 maj 21:18
Mila:
Masz wyznaczyć wzór funkcji.
xw=3
yw=−3
f(x)=a*(x−3)2−3 postać kanoniczna trójmianu kwadratowego
f(4)=0
f(4)=a*(4−3)2−3
a−3=0
a=3
f(x)=3*(x−3)2−3 możesz przekształcić i zapisać w postaci ogólnej
22 maj 21:25
6latek : Postac kanoniczna
y=a(x−p)2+q
y=a(x−3)2−3
Skoro miejsce zerowe 4 to miejsce to ma wspolrzedne (4,0)
Wstawiamy do rownania
0=a(4−3)2−3 wylicz a i napisz wzor
22 maj 21:27