matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Równanie
matematyk:
Rozwiąż równanie :
1
|x+1|
+
6
x
2
−2x−3
= −1 Ta 6 jest dodatnia nie ujemna
1/ |x+1| + 6/ x
2
−2x −3 = −1
22 maj 20:41
Janek191:
1
6
+
= − 1 , x ≠ −1 i x ≠ 3
I x + 1 I
x
2
−2 x − 3
1
6
+
= − 1
I x + 1 I
( x − 3)*(x + 1)
Rozpatrz przypadki: 1) x < − 1 2) x > − 1 i x ≠ 3
22 maj 22:05