liczba jest równa
PAulina: 64*28*1163
22 maj 20:21
6latek : 64=26
16=24
22 maj 20:30
6latek : | | 1 | |
26*28* |
| = 26*28*2−12= 26+8−12= policz |
| | 212 | |
22 maj 20:37
PAulina: tak samo liczyłam ale nie ma takiej odpowiedzi

ale dziekuje
22 maj 20:43
6latek : =4 taka jest ?
22 maj 20:48
PAulina: nie
1612
22 maj 21:04
6latek : 161/2= √16=?
22 maj 21:05
PAulina: aha dzieki
22 maj 21:06
PAulina: a zobaczyłbyś jeszcze ten przkład ?
22 maj 21:07
6latek : pisz
22 maj 21:07
PAulina: (212 + 1)3
22 maj 21:07
6latek : wzor
(a+b)3= a3+3a2b+3ab2+b3
nastepny wzor
a1/2 = √a
21/2= √2
(√2+1)3= (√2)2+3*(√2)2*1+3*√2*12+13
= 2*√2+6+3√2+1= 5√2+7
(√2)2= √2*√2=2
(√2)3= √2*√2*√2= 2*√2
22 maj 21:14
PAulina: dziekuje bardzo
22 maj 21:16
6latek : Na zdrowie
22 maj 21:16
PAulina: na log tez sie znasz
22 maj 21:18
6latek : Troche
22 maj 21:24
6latek : Napisz bo zaraz ide spac
22 maj 21:28
PAulina: 2log5 +12log16
22 maj 21:32
6latek : Masz wzor
m*log
ab= log
ab
m
====================
Drugi wzor
log
ab+log
ac= log
a(b*c)
======================
| | 1 | |
2log5+ |
| log16= log52+log161/2 = log25+log√16= log25+log4 = log(25*4)= log100=2 |
| | 2 | |
Taki zapis np log5 oznacza ze podstawa tego logarytmu to 10 (ale tej 10 sie nie piszse
byloby tak
log
10100= 2 bo z definicji logarytmu 10
2=100
22 maj 21:39
22 maj 21:39
PAulina: jeszcze raz dziekuje geniuszu uratowałeś
22 maj 21:41
6latek :
22 maj 21:42
Janek191:
Gratulacje dla geniusza
22 maj 21:42
6latek : Dobry wieczor
Janek191 
dzisiaj mam dobre serce dla kazdego
22 maj 21:44
PAulina: to dobrze że trafiłam na twój dzień dobroci
22 maj 21:49
22 maj 21:51
6latek : Janek191 tez Tobie pomoze

Jak co to go pytaj . Ja ide spac juz bo jutro do pracy
22 maj 21:52