równanie kwadratowe
Kasia: rozwiąż funkcję kwadratową: 3(x−1)2 −3
22 maj 20:15
6latek :

To co napisales to nie jest funkcja
Funkcja ma postac np. f(x)= ..... g(x)=...... y= .......
Także funkcji się nie rozwiazuje . R0zwiazuje się równania , nierownosci
Zapiszmy ja tak f(x)= 3(x−1)
2−3
Jest to postac kanoniczna funkcji kwadratowej y=a(x−p)
2+q (powinieneś ja znac
Z tej postaci odzytujesz wierzchołek paraboli
p=1 ,q=−3 (sa to wspolrzedne wierzchołka paraboli
należy teraz obliczyć miejsca zerowe tej funkcji
przeksztalcmy nasza funkcje do postaci ogolnej y=ax
2+bx+c
3(x−1)
2−3= 3(x
2−2x+1)−3= 3x
2−6x+3−3 = 3x
2−6x
wiec postac ogolna będzie taka
f(x)= 3x
2−6x
miejsca zerowe 3x
2−6x=0⇒ x(3x−6)=0 ⇒x=0 lub 3x−6=0 to x= 2
Rysujemy wykres
22 maj 20:28
6latek : Pasuje ?
22 maj 21:01
Kasia: a dla jakiego przedziału funkcja jest rosnącą?
22 maj 21:16
6latek : Patrz na wykres 20:28
Zobacz ze dla x∊(−∞,1> funkcja maleje
ramie tej paraboli idzie w dol
natomiast dla x∊<1,∞) funkcja ta rosnie ramie paraboli wznosi sie do gory
Tylko dowiedz sie w szkole jak zapisujecie przedzial
czy x∊(1,∞) czy x∊<1,∞)
22 maj 21:23