Podprzestrzenie
bnyh6: Sprawdzić, czy podane zbiory są podprzestrzeniami liniowymi przestrzeni R3 nad R:
a) V= { (x,y,z)∊R3 : 2x−z=0 lub y+3z=0};
b) V= { (x,y,z)∊R3 : 2x−z=0 i y+3z=0}.
Prosiłabym z wytłumaczeniem, ponieważ kompletnie tego nie rozumiem
22 maj 20:00
g:
Każda kombinacja elementów podprzestrzeni musi do niej należeć. W szczególności
mnożenie przez skalar nie wyprowadza z podp. liniowej.
a) Podany zbiór to suma dwóch płaszczyzn i on nie jest podprzestrzenią liniową.
Kontrprzykład: (1,0,2) + (0,3,−1) = (1,3,1)
(1,0,2) spełnia 2x−z=0, (0,3,−1) spełnia y+3z=0, ale (1,3,1) nie spełnia żadnego.
b) Podany zbiór to iloczyn dwóch płaszczyzn czyli prosta. Prosta jest podp. liniową.
Można pokazać, że jeśli (x1,y1,z1) oraz (x2,y2,z2) spełniają oba warunki 'i',
to ich suma też spełnia.
22 maj 20:42
mats: Wypożycz sobie zbiór skoczylasa algebra liniowa 1 i 2. Bardzo fajnie wyłożone
22 maj 22:47