Szeregi
arek199602: Witam mam pytanie do kryterium porównawczego.
Mam szereg n=1 i dąży do
∞
| | 1 | |
∑ |
| i wykazuje jego zbieżność. Widziałem, że można zamieniać wyrażenie pod |
| | n2−4n+3 | |
| | 1 | |
w mianowniku na postać kanoniczną, lecz pozostawienie samego an <= |
| też jest |
| | n2 | |
prawidłowe ? Zresztą wydaje mi się prostsze.
22 maj 19:54
Benny: To ograniczenie nie jest prawdziwe.
22 maj 20:03
arek199602: a dlaczego?
22 maj 20:06
arek199602: ok już wiem
22 maj 20:07
22 maj 20:07
arek199602: zresztą czy to jest prawidłowy przykład bo dla n = 1 mamy 1/0 a dla n = 2 −1?
22 maj 20:17