Styczne do okręgu
Tymko: Wyznacz równania stycznych do okręgu (x – 4)2 + y2 = 12 nachylonych do osi OX pod kątem 600.
Proszę o pomoc, potrzebne mi to na jutro.
22 maj 19:25
Benny: Równanie stycznej jest postaci y=ax+b, gdzie a=tgα, α − kąt nachylenia
22 maj 19:27
Tymko: ok, spróbuję coś pokombinować, dzięki
22 maj 19:30
Benny: Wskazówka:
Odległość od środka okręgu do prostej wynosi r.
22 maj 19:32
Tymko: wiem, dzięki jeszcze raz
22 maj 19:35
Mila:

y=ax+b
a=tgα=tg60
o=
√3
s: y=
√3*x+b
S=(4,0) r=
√12=2
√3
Odległość stycznej od środka okręgu jest równa 2
√3.
Napiszemy równanie stycznej w postaci ogólnej:
√3*x−y+b=0
Wzór:
| | |√3*4−1*0+b| | |
d(S,s)= |
| |
| | √(√3)2+1 | |
|4
√3+b|=4
√3
4
√3+b=4
√3 lub 4
√3+b=−4
√3
b=0 lub b=−8
√3
Styczne:
s
1: y=
√3*x
s
2: y=
√3*x−8
√3
22 maj 20:43
6latek : Milu
Masz racje . Przeciez styczna jest prostopadla do promienia
22 maj 20:46
Tymko: dzięki wielkie
22 maj 23:04