Potęgowanie
Tymko: Rozwiąż równanie: 21∙22∙23∙…..∙22x – 1 = 64∙4x + 1.
Proszę o pomoc, potrzebne mi to na jutro.
22 maj 19:22
6latek : 21+2+3+......+2x−1= 26+2x+2
Wlasnosci dzialan na potęgach tutaj wykorzystane
1+2+3+...... +2x+1 policz sume
22 maj 19:48
Tymko: dzięki
22 maj 23:05
Jack: oczywiscie suma
1+2+3+...+2x+1
| | 1 + 2x+1 | |
S = |
| * (2x+1) = (x+1)(2x+1) = |
| | 2 | |
22 maj 23:52
Jack: Zasugerowalem sie postem 6latka.
Naturalnie ostatni wyraz to 2x
−1
Zatem suma
| | 1 + 2x−1 | |
S = |
| * (2x−1) = x(2x−1) |
| | 2 | |
23 maj 00:01
6latek : No tak . Pomylilem się przy przepisywaniu
23 maj 15:55