Funkcje wymierne
Grahul: http://screenshot.sh/owpvhSZ9vgK4T
Mógłby ktoś zrobić te zadania ? Robię powtórkę przed sprawdzianem z całego roku i już
zapomniałem totalnie jak się robi zadania z tego działu :c
22 maj 18:45
Benny: Przepisz po kolei, słabo u mnie widać.
22 maj 18:49
Grahul: Wykres funkcji f(x) = 2x−1ax−6 nie ma punktów wspólnych z prostą x=−2 oblicz a oraz
wyznacz współrzędne punktów przecięcia wykresu funkcji f z prostą y=x
22 maj 18:57
Grahul: ax−6 jest pod ułamkiem bo słabo widać
22 maj 19:03
Benny: Dziedzina funkcji homograficznej to R bez asymptoty pionowej, więc wynika z tego, że asymptotą
tej funkcji jest x=−2. Mianownik dla tej wartości się zeruje, dlatego nie należy do dziedziny.
−2a−6=0
a=−3
y=x
−3x
2−6x=2x−1
3x
2+8x−1=0
Rozwiąż to równanie i wtedy dostaniesz punkty przecięcia f z prostą y=x
22 maj 19:23
6latek : a=−3
| | 2x−1 | |
I |
| = x dla x≠−2 |
| | −3x−6 | |
22 maj 19:27