Wyznacz dziedzinę i miejsce zerowe funkcji f.
Grahul: (x+2)/(x−2) − (x−3)/(x−5)=(x+2)(x−5)−(x−2)(x−3)
Dobrze to zrobiłem ? Dalej oczywiście dalsza rozpiska wychodzi mi miejsce zerowe x=8 i
dziedzina [2,5]
22 maj 17:44
6latek : ALe co zrobiles?
22 maj 17:47
Grahul: z mianownika wyciągnąłem do licznika tylko nie jestem pewien czy można tak robić gdy się szuka
miejsca zerowego.
22 maj 17:48
6latek : | | x+2 | | x−3 | |
A przepis na funkcje jest taki f(x)= |
| − |
| ? |
| | x−2 | | x−5 | |
22 maj 17:56
Grahul: Tak, jak można zrobić taki ułamek na tej stronie ?
22 maj 18:02
6latek :

Jeśli taki to D
f=ℛ\{2,5}
czyli wszystkie R oprócz 2 i 5 bo dla nich zeruja się mianowniki
Zrobiles prawie dobrze bo powinno być tak
| (x+2)(x−5)−(x−3)(x−2) | |
| =0 ⇔ (x+2)(x−5)−(x−3)(x−2)=0 |
| (x−2)(x−5) | |
Sam licznik przyrównujesz do zera
22 maj 18:04
6latek : Na niebiesko Kliknij po więcej przykladow WIdzisz ?
Ulamki zapisuj za pomocegu U (będzie lepiej widać
22 maj 18:05
Grahul: dziękuje
22 maj 18:06