trojkat
trojkat: W trojkacie ∡C=90o. CD−wysokosc opuszczona na bok AB. Niech E, F srodki okregow wpisanych w
trojkaty ADC i BDC. Wykazac, ze dwusieczna ∡C jest prostopadla do EF.
22 maj 16:05
trojkat:

S− punkt przeciecia sie dwusiecznych trojkata ABC.
CS− dwusieczna trojkata ABC poprowadzona z wierzcholka C
Wykazac, ze CS⊥EF.
22 maj 16:16
trojkat: ?
22 maj 19:22
Mila:
ozn.
K− punkt przecięcia dwusiecznej AS z CF
L− punkt przecięcia dwusiecznej BS z CE
∡A=α
∡B=β
∡C=90
0
α+β=90
o
ΔADC∼ΔABC
W ΔAKC:
| | 1 | | 1 | |
∡AKC=180−( |
| α+β+ |
| α)=90o |
| | 2 | | 2 | |
EK⊥CF⇔EK jest jedną z wysokości Δ
Analogicznie możesz wykazać, że:
FL⊥CE
S jest ortocentrum ΔCEF⇔
CS⊥EF
=====
22 maj 21:07
trojkat: dziekuje
22 maj 21:09
trojkat: A po co nam podobienstwo trojkatow ADC i ABC?
23 maj 22:42
Mila:
Abyś wiedział jaką miarę ma kąt ACD i kąt DCB.
23 maj 22:47