PROSZE O POMOC!
Funkcje1LO: wykaz na podstawie definicji że podane poniżej funkcje są różnowartościowe :
a) f(x) = 4x− 2 , x należy do liczb R
b) f(x) = 3x2 −5 , x należy (−∞,0)
22 maj 16:02
Benny: a)
Weźmy x1 oraz x2, x1≠x2 czy z tego wynika, że f(x1)−f(x2)≠0?
f(x1)=4x1−2
f(x2)=4x2−2
f(x1)−f(x2)=4x1−4x2≠0 ponieważ, x1≠x2
b)
f(x1)=3x12−5
f(x2)=3x22−5
f(x1)−f(x2)=3x12−3x22=3(x1−x2)(x1+x2) kiedy to równa się 0?
kiedy x1=x2 lub x1=−x2
Pierwsze oczywiście nie zajdzie, ponieważ x1≠x2, lecz drugie zajdzie kiedy pierwsza liczba
będzie przeciwna do drugiej, ale to jest niemożliwe ponieważ badamy przedział (−∞;0) a w takim
przedziale nie mamy liczb przeciwnych.
22 maj 16:48