matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
dowody dwumian newtona
bartman23:
n
k
Proszę udowodnić: ∑
k=1
n
(−1)
k
*
=−1
22 maj 15:16
bartman23:
pomoże ktoś?
22 maj 16:02
Godzio:
n
k
∑
k=0
a
k
b
n−k
= (a + b)
n
n
k
n
k
(−1 + 1)
n
= ∑
k=0
(−1)
k
1
n−k
= ∑
k=0
(−1)
k
=
n
k
n
0
n
k
= ∑
k=1
(−1)
k
+ 1 *
= ∑
k=1
(−1)
k
+ 1
n
k
0 = ∑
k=1
(−1)
k
+ 1
n
k
∑
k=1
(−1)
k
= − 1
22 maj 16:29