Udowodnij, że funkcja f(x) nie jest okresowa.
MrTomek795: Udowodnij, że funkcja f(x)=sin(
√x) nie jest okresowa. Nie wiem czy to co robię jest
wystarczającym dowodem.
sin(
√x)=sin(
√x+T) z własności funkcji okresowej i T ≠ 0
czyli
√x =
√x+T /
2 x=x+T T=0 sprzeczność
Proszę o sugestię i ewentualną podpowiedź
22 maj 15:08
jc:
To nie jest funkcja, autor zadania nie okreslił dziedziny!
22 maj 15:15
MrTomek795: x należy do liczb rzeczywistych
22 maj 15:30
jc: f(−9) = ?
22 maj 15:43
MrTomek795: dodatnich*
22 maj 15:49
jc:
T > 0, k dodatnia liczba całkowita.
0 = sin( √k2 π2 = sin( √k2 π2 +T)
⇒ √k2 π2 + T = m π dla pewnego całkowitego m > k
T = (m2 − k2) π2 = (m−k)(m+k) > 2k π2
A więc T musi być większe od dowolnej liczby. Sprzeczność, takiego T nie ma!
22 maj 16:22
MrTomek795: dzięki
22 maj 16:59