Geometria
KM: W ukladzie wspolrzednych dane sa punkty A(−43,−12),B(50,19). Prosta AB przecina os OX w punkcie
P.
Oblicz pierwsza wspolrzedna punkty P.
Moze ktoś wytumaczyć jakim sposobem mam to rozwiazać, bo pierwszy raz takie zadanie widze. Nie
mam pomyslu jakim wzorem to obliczyc.
22 maj 14:49
Jerzy:
Najpierw napisz rownanie prostej
potem rozwiaz rownanie y = 0
22 maj 14:57
jc:
Poruszasz się od punktu A w kierunku wektora B−A=(93,31) || (3,1)
x = −43 + 3t
y = −12 + t
Na oś OX trafiasz w chwili t = 12, a wtedy x = −43+3*12 =36 − 43 = −7.
22 maj 15:13