matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Obliczanie tangensa stereometria
Uk_21:
Oblicz tangens kąta między krawędzią boczną, a wysokością czworościanu foremnego o krawędzią "a". Proszę o pomoc
22 maj 14:02
Uk_21:
ref
22 maj 14:12
Mila:
|OC|
tgα=
H
a
√
3
h=
2
2
a
√
3
|OC|=
h=
3
3
W ΔSOC:
a
√
3
a
2
=H
2
+(
)
2
3
1
H
2
=a
2
−
a
2
3
a
√
6
H=
3
a
√
3
3
tgα=
a
√
6
3
√
3
√
2
tgα=
=
√
6
2
22 maj 22:55