Forma trzyliniowa
Benny: Sprawdzić czy odwzorowanie f:R3xR3xR3→R takie, że f(u, v,
w)=u1v2w3−u1v3w2+u2v3w1−u2v1w3+u3v1w2−u3v2w1 gdzie:
u=(u1, u2, u3), v=(v1, v2, v3), w=(w1, w2, w3) jest formą trzyliniową antysymetryczną.
Z wykładów znalazłem tylko dla form dwuliniowych, że to jest A=−AT, a jak to będzie dla
trzech?
22 maj 13:10
jc:
u, v, w ∊ R3
warunki:
f( αu, v, w) = α f(u,v,w)
f(u + u', v, w) = f(u,v,w) + f(u', v,w)
oznaczają, że f jest liniowe ze względu na pierwszy argument.
Jesli tak będzie również dla 2 drugiego i trzeciego argumentu, to będziemy
mieli przekształcenie 3−liniowe (nazwy forma używamy, bo wartości leżą w R).
Jeśli f(u,u,v) = f(u,v,u) = f(v,u,u) = 0, to powiemy, że forma jest antysymetryczna.
−−−−−−
Wyznacznik jest jedyną formą n−liniową antysymetryczną określoną na (Rn )n,
taką że f(e1, e2, ..., en) = 1 (e1, e2, ... , en − standardowa baza Rn).
22 maj 13:27
Benny: Skąd to się bierze, że ta wartość ma być zerem i to drugie z tym wyznacznikiem?
22 maj 13:49
jc:
Warunek równoważny z warunkiem: f(u,v,w) = − f(v,u,w) plus pozostałe przypadki.
Wyznacznik ma wspomniane własności. Te własności wystarczają.
Wykonaj rachunek dla n = 2.
22 maj 14:04
Benny: Nie bardzo wiem o jaki rachunek chodzi. f(e1, e2)? I co to ma być?
22 maj 14:13
jc: f( a e1 + b e2, c e1 + d e2) = ...
skorzystaj z 2−liniowości, antysymetrycznośći,
wynik wyraź przez f(e1, e2).
Możesz na koniec przyjąć, że f(e1, e2) = 1.
22 maj 14:23
Benny: f(e1, e1) oraz f(e2, e2) czym będą?
22 maj 14:38
jc:
f(e1,e1) = 0, f(e2,e2) = 0 bo forma jest antysymetryczna.
Ogólnie f(v,v) = 0. Wywnioskuj stąd, że f(u,w) = − f(w,u).
Jesli f(u,w)=− f(w, u), to podstawiając w=u, otrzymujemy f(u,u) = − f(u,u).
A stąd f(u,u) = 0.
22 maj 14:44
Benny: No to korzystając z tego dostaniemy ad−bc, ale jeszcze nie rozumiem, gdzie tego mogę użyć.
22 maj 14:47
jc: W zadaniu masz sprawdzić, czy
f( αu, v, w) = α f(u,v,w)
f(u + u', v, w) = f(u,v,w) + f(u', v,w)
f(u,u,v) = 0
f(u,v,v) = 0
Na pewno się uda, bo Twoje f jest wyznacznikiem!
22 maj 14:57
jc: Na marginesie. Pytasz, do czego ... może się przydać. Choćby do dowodu,
że wyznacznik iloczynu macierzy, to iloczyn wyznaczników.
22 maj 14:59
Benny: Jak mamy w R2 to wiem jak narysować macierz, bo aij=współczynnik przy xiyj, ale nie mam
pojęcia jak będzie dla 3 zmiennych
22 maj 15:14
jc: Nie piszesz żadnej macierzy. Sprwdzasz własności!
−−−
Fizycy faktycznie piszą εijk i mówią, że mają tensor zupełnie antysymetryczny.
Ale nie zawracaj sobie tym głowy.
22 maj 15:20
Benny: Czyli do takiego odwzorowania raczej nie powinno być polecenia, aby zapisać tę formę
macierzowo?
22 maj 15:30
jc: Jak dokładnie brzmiało polecenie?
−−−−
Notacja fizyków:
f(u,v,w) = ∑i,j,k ∊{1,2,3} εi j k ui vj wk
22 maj 15:41
Benny: Nie było polecania, ale było do f(x, y)=... no i na ćwiczenia robiliśmy tak, że
aij=współczynnik przy xiyj i zastanawiam się jak by to było np. dla f(x, y, z)
22 maj 16:10
jc: Tutaj miałbyś a i j k = współczynnik przy ui vj wk.
22 maj 16:25
Benny: Macierz trzy−wymiarowa?
22 maj 16:34
jc: Informatycy by powiedzieli tablica 3−wymiarowa.
22 maj 16:45
Benny: Ok, więc z takim zadaniem na algebrze raczej się nie spotkam?
22 maj 16:48
jc: Przecież Twoje zadanie − pokazać, że wyznacznik 3x3 jest antysymetryczną
formą 3−liniową − jest zadaniem z algebry.
22 maj 16:57
Benny: Jasne, ale chodziło mi o to czy do takiego przykładu mogłoby być takie polecenie tzn. aby
zapisać to macierzowo.
22 maj 17:28
22 maj 17:39
Benny: Jeśli mam daną macierz formy dwuliniowej w bazie standardowej i mam znaleźć formę kwadratową
skojarzoną z formą dwuliniową to będzie to wyglądało tak?
(macierz 3x3)
f(x1, x2, x3)=
=a11x12+a12x1x2+a13x1x3+a21x2x1+a22x22+
+a23x2x3+a31x3x1+a32x3x2+a33x32
22 maj 18:35
Benny:
22 maj 21:10
jc: tak

zakładamy, że a
i j = a
j i
22 maj 23:31