matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
d
aaggaa:
przedstaw liczbe a=(sin60*−2)
−
2
w postaci a+b
√
3
gdzie a,b sa liczbami wymiernymi
4 sty 21:45
Eta:
√
3
√
3
−4
2
2
a= (
−2)
−2
= (
)
−2
=
=
2
2
(
√
3
−2)
2
4
4
4(7+4
√
3
)
=
=
=
=
3 −4
√
3
+4
7−4
√
3
(7−4
√
3
)(7+
√
3
)
4(7+4
√
3
)
=
= 4(7+4
√
3
)= 28 +16
√
3
49 −16*3
5 sty 14:25