Zapis
6latek : jak zapisac
Nie pamiętam jak należy zapisac w klamre taki układ rownan
| | y+6 | | xy+18 | |
U[1+x}{1−x}= |
| = |
| ? |
| | y−6 | | xy−18 | |
czy tak ?
22 maj 11:18
Ajtek:
Wg mnie oba zapisy są poprawne. Co więcej, jeden wynika z drugiego.
Cześć.
22 maj 11:23
6latek : Witaj
Ajtek 
Tak myslalem ale zawsze lepiej się upwenic
22 maj 11:27
6latek : Ajtek
Mysle nad rozwiązaniem tego układu rownan
Czy lepiej będzie zrobić metoda podstawainia
czy np. zrobić tak
Jeśli odejme 1 równanie od drugiego to mam
Z tego wyznaczyć niewiadona x lub y i podstawić do 1 równania i wyliczyć druga niewiadonma ?
22 maj 11:52
Ajtek:
Nie zastanawiałem się nad tym, jak to rozwiązać. Walcz

.
22 maj 12:05
6latek : czyli walcz i płacz

Dobrze
22 maj 12:09
6latek : Ajtek nawet jest lepiej
Z 1 równania dostane 12xy−12=0⇒ xy=6
Podstawiam do drugiego i wyliczyłem y=2
z 1 jest x=3 i to by się zgadzalo bo xy=6
22 maj 12:53
Ajtek:
No widzisz

.
22 maj 14:44