matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz sume szeregu
jantar:
Oblicz sume szeregu
∞
1
∑
(n+1)(n+2)
n=1 Powinno wyjsc 1, ciagle wychodzi mi 1/2 moze ktos rozwiazac?
22 maj 10:28
g:
1
1
1
=
−
(n+1)(n+2)
n+1
n+2
1
1
1
∑
1
∞
= lim(m→
∞
) [ ∑
1
m
− ∑
1
m
]
(n+1)(n+2)
n+1
n+2
1
1
1
1
[...] = ∑
2
m+1
− ∑
3
m+2
=
−
n
n
2
m+2
lim(m→
∞
) [...] = 1/2
22 maj 12:59
jantar:
czyli tak samo jak mi moze blad w odpowiedziach
22 maj 18:54